Javított felhasználói felület

A felhasználói felület javításai: (1) 2-lapos szerkesztőfelület beállítása a „varázspálca” ikonnal. (2) A Logo eszköztár vertikális elhelyezése tartalmazza a „varázspálca” ikont. (3) Élénk véletlen színek.
A felhasználói felület javításai: (1) Kétoldalas programszerkesztő beállítása a „varázspálca” ikonnal. (2) A Logo eszköztár vertikális elhelyezése tartalmazza a „varázspálca” ikont. (3) Élénk véletlen színek.
Régi, matt véletlen színek.
Régi, matt véletlen színek.

Ahogy az első hírben már szerepelt, a legutolsó LibreOffice UX fejlesztői napok egy kis LibreLogo javítást is eredményeztek a felhasználói felületen. A LibreLogo legújabb változata nagyobb változásokat hoz ezen a téren:

 • Programszerkesztő: A „varázspálca” ikon oldaltörést szúr be a program elé, és a nagyítást teljes oldalra állítja, így a javasolt kétoldalas szerkesztőfelületet állítja be.

 • Javított programindítás és rövid bemutató: A Start ikon beszúr és elindít egy rövid példaprogramot, ha üres dokumentumban kattintunk rá. Ez megoldja a korábbi zavaró szoftverergonómiai hibát: hiába kattintott a felhasználó a Start ikonon, az nem indította a Logo eszköztár beviteli mezőjében megadott utasításokat (mivel arra az Enter szolgál), és üres dokumentum esetén még visszajelzés sem érkezett. A kisméretű, honosított és módosítható programpélda bemutatja a LibreLogo pár alapvető utasítását (TOLLATFEL/TOLLATLE, CÍMKE, ISMÉTLÉS/HÁNYADIK, színbeállítások, KÉP), megkönnyítve ezzel a programozás elkezdését.

 • A „varázspálca” ikon most megelőzi a hosszú beviteli mezőt a Logo eszköztáron: függőleges elhelyezés esetén így nem tűnik el ez az ikon, illetve nem dokkolt eszköztár esetén nem törnek az ikonok három sorba feleslegesen. Ezt a módosítást Gilvan Vilarim, a LibreLogo brazíliai portugál honosítója javasolta.

 • Javított dokumentumkezelés: a “Mentés másként” nem eredményez új teknőcöt a dokumentumban, és a Logo eszköztár mindig az aktuális dokumentumot használja, nem a régebbieket (például egy átnevezett „Névtelen 1”-et).

 • Javított kijelölés: a programfutás végén megmarad a teknőc kijelölése, ha indításnál is így volt, nem pedig a programszöveg kerül tévesen kijelölésre.

 • A véletlen színek élénkebbek a korábbi matt, szürkés színek helyett. A mellékelt képernyőképek a következő példaprogrammal szemléltetik ezt:

  TOLLATFEL
  FUT i SOR 12-BEN [
    ISMÉTLÉS 17 [
      HELY [23 + 50 * i, 50 * HÁNYADIK - 30]
      TÖLTŐSZÍN TETSZŐLEGES
      IRÁNY 0
      NÉGYZET 50
    ]
  ]
  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.