Alvó állapot

Sleep symbols standardized by IEEE 1621
Az IEEE 1621 szabványnak megfelelő, alvó állapotot jelölő félholdak a Wikipédiában, LibreOffice-szal megrajzolva (l. a közkincs SVG verziót a Wikimedia Commonsban)

Nem szabványos alvó állapot szimbólum
Nem szabványos alvó állapot szimbólum

A Power symbol (áramforrás-szimbólum) Wikipédia oldal az IEEE 1621 szabványban rögzített alvó állapot szimbólum helyett a Hold asztronómiai jelét tüntette fel korábban, tévesen (l. a mellékelt képen). A szabványos „alvás” szimbólum az alvó állapotra (sleep), más néven készenléti üzemmódra (standby) vagy felfüggesztésre (suspend) utal, azaz az elektronikus készülékek energiatakarékos üzemmódjára.

A szabvány könnyebben hozzáférhető szakértői anyaga egy kicsit homályosan határozza meg a szimbólumot (l. Appendix VI.3.):
precisedrawing
Szerencsére a hivatkozott, a szabványos szimbólumok megrajzolására vonatkozó IEC 40630-as szabvány kivonata elárulja, hogy az ábra csúcsára állított négyzete 75 mm élhosszúságú, amely a 2 mm-es vonalvastagságnál valamivel többet árul el az alvó állapot szimbólumról: a külső kör vonalzóval megmérve 6 cm-es átmérőjűnek bizonyult. A szabvány meghatározza a hold külső ívének hosszát, ez éppen egy félkör. A félhold vastagsága félsugárnyi, és dőlésszöge a poén kedvéért a Földével egyezik meg (a szabvány írásának idején ez 23,45° volt). Az egyetlen kérdés a félhold belső íve. Némi vizsgálódás után kiderült, hogy nem ellipszis-, hanem körívről van szó. Az ehhez tartozó kör sugara (r2) és helyzete kiszámítható a következő ábra alapján:
sleepedit
Az első kör sugara (r1) 3 cm. A Pitagorasz-tétel alapján r22 = (r2r1/2)2+r12 = (r2–1,5)2 + 9 = r22 – 3r2 + 2,25 + 9, azaz r2 = 11,25/3 = 3,75 cm. A következő LibreLogo program egy 6 cm-es fekete kört rajzol, majd egy 7,5 cm-es fehér körrel részben kitakarja, hogy megkapjuk a keresett félholdat:

TOLLATFEL BALRA 23,45° 
TÖLTŐSZÍN „FEKETE” KÖR 6cm
JOBBRA 90° ELŐRE 2,25cm
TÖLTŐSZÍN „FEHÉR” KÖR 7,5cm

Jobban kivágott SVG változathoz megrajzolhatjuk csak a szükséges körszeleteket is, egy fekete félkört és a szinusztétel alapján kiszámított méretű fehér körszeletet:

KÉP “power_sleep_black_cropped.svg” [
TOLLATFEL BALRA 23,45° 
TÖLTŐSZÍN „FEKETE” ELLIPSZIS [6cm, 6cm, 6h, 12h]
JOBBRA 90° ELŐRE 2,25cm BALRA 90°
TÖLTŐSZÍN „FEHÉR”
ELLIPSZIS [7,5cm, 7,5cm, 6h+36,8°, 12h-36,8°, 2]
]

A fekete és fehér körszelet egy alakzattá is alakítható a következő módon:
1. Nyissuk meg az exportált SVG állományt a LibreOffice Draw-ban.
2. Jelöljük ki és töröljük a háttérként megjelenő hibás fekete téglalapot.
3. Jelöljük ki a fekete és a fehér körszeletet a Ctrl-A megnyomásával.
4. Válasszuk ki a Módosítás » Alakzat » Kivonás menüpontot, hogy a fehér körszeletet kimetsszük a fekete félkörből.
5. Exportáljuk SVG formátumban a rajzdokumentumot.

inner_moon_150
Az üres félhold rajzolása egy kicsit trükkösebb. Ahogy a képernyőképen látszik, az előző körszeleteket a megfelelő vastagságú körvonallal rajzoljuk meg, hogy megkapjuk a félhold belsejében lévő kisebb üres félholdat, amelyet majd ki fogunk metszeni az eredeti félholdból (továbbá mindezt nagyobb méretben végezzük, hogy a Draw munkaterület és a vágólap-műveletek kerekítési hibáit csökkentsük). Lépései:

1. Állítsuk a Writer oldalméretét 100×100 cm-re, és futtassuk a következő LibreLogo programot:

EZ hold szín háttérszín
HAZA BALRA 23,45° 
TOLLSZÍN szín TOLLVASTAGSÁG 4cm 
TÖLTŐSZÍN háttérszín ELLIPSZIS [60cm, 60cm, 6ó, 12ó]
TOLLATFEL JOBBRA 90 ELŐRE 22,5cm BALRA 90 TOLLATLE
TÖLTŐSZÍN „FEHÉR”
ELLIPSZIS [75cm, 75cm, 6ó+36,8°, 12ó-36,8°, 2]
VÉGE

KÉP [
hold „LÁTHATATLAN” „FEKETE”
hold „NARANCSSÁRGA” „LÁTHATATLAN”
]

2. Másoljuk a képet egy 100×100 cm-es Draw dokumentumba, válasszuk ki a Módosítás » Csoport szétbontása és a Módosítás » Alakzat » Kivonás menüpontot a belső holdalakzat létrehozásához.
3. Nyomjuk le a Ctrl-C-t ennek a vágólapra másolásához, majd a Ctrl-Z-t az eredeti kép visszaállításához.
4. Töröljük a két narancssárga körvonalú alakzatot.
precdraw2_150 Nyomjuk le a Ctrl-V-t a vágólapon lévő belső hold beillesztéséhez (a színét módosíthatjuk is az ellenőrzéshez, ahogy a mellékelt képen látható).
5. Nyomjuk le a Ctrl-A-t, és válasszuk ki a Módosítás » Alakzat » Kivonás menüpontot a kívánt üres holdalakzat létrehozásához.
6. Méretezzük át a Formátum » Pozíció és méret… menüponttal előhívható párbeszédablakban, mozgassuk a bal felső sarokba, méretezzük át az oldalt (vagy másoljuk az alakzatot az előző SVG állományba, miután ott töröltük a korábbi alakzatot), és exportáljuk egy új SVG állományba az eredményt.
Az IEC 40630-ban két preferált vonalvastagság van, a 2 mm-es mellett még a 4 mm is, a kitöltött félhold is szabványos alvó állapot szimbólum, továbbá néha hasznos, ha nem csak a teljesen kivágott, hanem a 6 cm-es körre vágott szimbólumok is rendelkezésre állnak, ezért került a Wikimedia Commonsba hat új alvó állapot szimbólum (l. pl. az egyik kép képgalériáját).
moon_gallery

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.