Alapvető fejlesztések a LibreOffice 6.2-ben

Az „y(n-1)” helyett már írhatunk zárójel nélküli „y n-1”-et, azaz rendes Logo függvényhívást is a fenti sárkánygörbe rajzoló programban

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával régóta tervezett LibreLogo-fejlesztéseket sikerült megvalósítanom. Ezzel megbízhatóbbá vált a LibreLogo működése a LibreOffice-ban, elősegítve, hogy a német iskolásokhoz vagy az olasz óvónőkhöz hasonlóan egyre többen fedezzék fel a LibreLogóval a programozás szépségét. A fejlesztések:

  • A LibreLogo beépített teszteket kapott a programfuttatáshoz és a fordításhoz is, amelyek a LibreOffice fordításnál alapértelmezetten lefutnak. A Red Hat Linux LibreOffice hamburgi fejlesztője, Stephan Bergmann talált is ennek köszönhetően egy érdekes regex változást a Python programnyelv (a LibreLogo alapja) 3.7-es változatában, amelynek megfelelően javította is a LibreLogót.
  • A korábbi heurisztikus kifejezésátalakító helyett most már elemző gondoskodik arról, hogy a zárójel nélküli LibreLogo függvényhívások a megfelelő zárójelezést kapják a Python nyelvre való fordítás során. Így tetszőlegesen összetett függvényeket írhatunk, akár Python listákkal kombinálva; továbbá a több argumentumos saját Logo függvényeket sem kötelező zárójelezni már a hívásuk során. Megjegyzés: a LibreLogo kifejezésekben egyszerre használhatunk Logo és Python függvényszintaxist is. Azért, hogy a zárójeles Python függvényhívás ne ütközzön a zárójeles Logo argumentumokkal, a függvény nevét közvetlenül követő zárójel, pl. sin(x)*2 a Python szintaxist jelöli, azaz a szorzás már nem az argumentum része, míg a szóközzel elválasztott, pl. sin (x)*2, a Logóét (utóbbi a sin x*2 Logo szintaxisnak felel meg, azaz sin((x)*2) formában kerül fordításra), lásd a folt leírásában).
  • A függvénydefinícióknak már nem kell megelőznie a függvényhívásokat a zárójel nélküli Logo szintaxis használatához, l. a mellékelt képen.
  • Működik a „varázspálca” ikon, amellyel többek között a LibreLogo programok szerkesztését megkönnyítő kétoldalas nézet állítható be. Így már a program sorai külön bekezdésbe kerülnek sortörés helyett, helyreállítva a fordításnál a hibás sorra való ugrást is.
  • Az aposztróf használható az angol nyelvben is a karakterláncban.
  • A futó program minden esetben egyből leáll a BE és KI utasítással elérhető párbeszédablakok Mégsem gombjára való kattintással (korábban csak a ciklus elejére való ugrásnál állt le, így több adatbeviteli ablak is megnyílhatott egymás után).
  • Mivel a tervezett LibreLogo fejlesztések egyik célja a LibreLogo Python forráskódjának részletes dokumentálása lesz, a mostani javítások már ennek megfelelően készültek.

A fejlesztések a LibreOffice 6.2-ben jelennek meg, előzetes változatként már a következő hetekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.