LibreLogo az iskolában és a tanárképzésben

LiboCon, Tirana, 2018 • A LibreOffice éves konferenciáján, amely idén Albániában került megrendezésre, rövid előadást tartottam a LibreLogóról „LibreOffice és eTwinning – LibreLogo az iskolában és a tanárképzésben” címmel. Az „eTwinning” az Európai Unió oktatási platformja közel 200 ezer regisztrált iskolával, és ahol a közelmúltban elindult a LibreLogo népszerűsítése.

Az előadás magyarra fordított diái. Az előadás kivonata:

Fejlesztés

  • Az Ubuntu és más Linux terjesztések saját LibreLogo csomagjai most már a magyar és más honosításokat is támogatják a LibreOffice 5.4.4-es változatától kezdve.
  • A LibreLogo több (vagy minden) macOS változaton működik.
  • A fejlesztői változat friss regresszióját („kiszáradó tinta”: a húzott vonal rövidebb volt, mint amekkora utat megtett a teknőc) a konferencia alatt sikerült javítani.

Oktatás

  • Brazília: A digitális írástudást terjesztő brazil SEMID konferencián Gilvan Vilarim folytatta LibreLogo kurzusát. Gilvan egy portugál nyelvű LibreLogo kézikönyvet is kiadott.
  • Németország: Mirek Hančl LibreLogo feladatlapokat is készített az 5–6. osztályosoknak szóló informatikai feladatgyűjteményében. A tankönyv 2019 februárjában jelenik meg a Cornelsen kiadónál.
  • Magyarország: A LibreLogót általános és középiskolákban is használják. Kecskeméti Péter kérdésére, hogy hogyan lehetne egy ábrát, például egy milliméterpapírt a teknőc munkaterületén rögzíteni, a GDI-metafájl formátum használata a válasz, amely az irányított beillesztés által támogatott képformátumok egyike. Ezen a módon látványos munkalapok készíthetők az informatikaórákra.

eTwinning

  • A Firenzei Tudományegyetem kutatása szerint a LibreLogo kiválóan alkalmas az informatikaoktatásra. Seymour Papert, a Logo programnyelv egyik kidolgozója által a 70-es években bevezetett „low floor, high ceiling” (kb. „alacsony küszöb, széles távlat”) koncepciónak megfelelően a LibreLogóval gyerekjáték a programozás elkezdése, és mégis nagyon könnyű vele elsajátítani a haladó programozás elemeit is. (A. R. Formiconi & F. Mancini: A step back into the future, kézirat, University of Florence, 2017)
  • Az egyetemi kutatás részeként, az egyetem kutatója, Andreas Formiconi a LibreLogo eTwinning platformon való használatát kezdeményezte, mind eTwinning konferenciákon, és online LibreLogo szemináriumok tartásával is.

Köszönöm minden közreműködőnek a LibreLogo használatához és népszerűsítéséhez nyújtott segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.