40 éves a Rubik-kocka

A hétvégén Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) címmel látványos kiállítás nyílt a Liberty Science Centerben, New Jersey állam interaktív tudományos múzeumában, többek közt a magyar állam és a Google támogatásával. Ehhez kapcsolódik a heti Wikipédia-illusztráció:
Rubik’s_cube_colors

A vektorgrafikus kép (Rubik’s cube colors.svg) a védjegyben rögzített Pantone színek RGB megfelelőit mutatja egy kiterített Rubik-kockán, illetve a kirakott kocka színes oldalainak egymáshoz való elhelyezkedését. A kocka ellentétes oldalain harmonizáló színeket találni, amelyek a kivonó színkeverés sárga összetevőjében térnek el leginkább. A kép LibreLogo forráskódja:

 EZ oldal szín
 ISMÉTLÉS 3 [
   ISMÉTLÉS 3 [
     TOLLATLE
     TÖLTŐSZÍN „FEKETE”
     NÉGYZET [30, 30, 2,5]
     TÖLTŐSZÍN szín
     NÉGYZET [28, 28, 3]
     TOLLATFEL ELŐRE 30
   ] JOBBRA 90 ELŐRE 30 BALRA 90 HÁTRA 30*3
 ]
 VÉGE
 
 ELREJT TOLLVASTAGSÁG 2
 KÉP „Rubik-kocka.svg” [
 oldal 0x009B48 ; Pantone 347 C
 oldal 0xB71234 ; Pantone 200 C
 oldal 0x0046AD ; Pantone 293 C
 oldal 0xFF5800 ; Pantone Orange 021 C
 HÁTRA 30*3 JOBBRA 90 HÁTRA 30*3*3 BALRA 90
 oldal 0xFFD500 ; Pantone Yellow 012 C
 ELŐRE 30*3*2 JOBBRA 90 HÁTRA 30*3 BALRA 90
 oldal „FEHÉR”
 ]

Budapesten is megünnepelték a Rubik-kockát, és a feltaláló Rubik Ernő közelgő 70. születésnapját. A New York Times interjúja megemlíti, milyen szerepet játszott a Rubik-kocka az utóbbi idők legnagyobb lehallgatási botrányában (valószínűleg egy hollywoodi film hatására, Edward Snowden ismertetőjele egy Rubik-kocka volt Hong Kongban), illetve rövid interjút is közöl Rubik Ernővel az amerikai kiállítás-megnyitóról. Rubik Ernő az Indexnek adott hosszabb interjújában megemlíti azt is, hogy valószínűleg a 3×3-as kockát a legélvezetesebb kirakni. A Rubik-kocka honlapján olvasható az új, már nem matricás kockáról, és a versenyzők számára kifejlesztett, állítható feszességű „gyorskockáról” is.

Az új Wikipédia-illusztráció bekerült a magyar és az angol Rubik-kocka szócikkbe is.

Idézet egy Mérő Lászlóval készült interjúból:

– A Big Bang nem tegnap volt, hanem úgy 14 milliárd éve. Mondana valami újabbkori csodát?
– Itt a most éppen 40 éves Rubik-kocka. Anno megkértem Jánossy Ferencet, a kiváló gépészmérnököt és közgazdászt, tervezzen egy olyan mechanizmust, amely mindhárom irányba forgatható. Közölte, hogy ez lehetetlen. Amikor a kezébe adtam a Rubik-kockát, nézegette, forgatta, majd így szólt: „Ez a tárgy márpedig nem létezik…” Aztán 1979-ben egy Tom Kremer nevű angol játékfejlesztő is kezébe vette a kockát, s ő így szólt: „Ez minden játékipari elvnek ellentmond. Nem ad ki hangot, nem látszik rajta, hogy értékes, nem kedves, normális ember nem tudja megfejteni. De zseniális!” S míg az első öt évben az egész világon csak néhány ezer kockát adtak el, Kremer megjelenése meghozta a világsikert. Vagyis ebben a történetben nemcsak a kocka a csoda, hanem Tom Kremer szeme is.

A Time magazin 81-ben „magyar borzalomról” írt, persze viccelődve a Rubik-kocka-őrület kitörésén, érdemes elolvasni a cikk hozzáférhető részét: Living: Hot-selling Hungarian Horror.

A Rubik-kocka sokakat megihletett, 62 Rubik-kockára emlékeztető játékot és egyéb tárgyat mutat be ez a cikk.

És végül még egy kerek szám. Bizonyítást nyert pár éve, hogy maximum 20 tekeréssel kirakható a kocka (kevesebbel nem minden esetben). A számítógépes bizonyításról: http://cube20.org.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.