Wikipédiára fel!

A LibreLogóval egyszerűen készíthetünk SVG formátumú képeket, erre jó példa a több mint kétszáz, LibreLogóval készült kép a Wikipédia médiatárában, a Wikimedia Commonsban. SVG kép mentéséhez elég csak a grafikánkat egy KÉP elembe elhelyezni, és megadni paraméterként az SVG állomány nevét. Futtatásnál a kép a dokumentum helyével megegyező könyvtárba kerül elmentésre (vagy ha a dokumentum még nem került egyszer sem elmentésre, a felhasználó saját könyvtárának gyökerébe):
fa

KÉP „fa.svg” [
  TOLLSZÍN „BARNA”
  TÖLTŐSZÍN „ZÖLD”
  TOLLVASTAGSÁG 20
  ELŐRE 50
  TOLLATFEL
  KÖR 50
]

Az eredményül kapott SVG fájl: fa.svg.
Az SVG (Scalable Vector Graphics) nemcsak a web, hanem a Wikipédia alapértelmezett vektorgrafikus képformátuma is. A LibreLogo fejlesztésének egyik célja, hogy támogassa a Wikipédia rosszabb minőségű bittérképes illusztrációinak SVG-re való átalakítását, illetve új, jó minőségű illusztrációk létrehozását. Ha a LibreLogóval rajzolt SVG képeinket a Wikipédiába, pontosabban a Wikimedia Commonsba szeretnénk felmásolni, szükségünk lehet a következő módosításokra is:

Betűk görbévé alakítása

A teknőcöt is kapcsoljuk ki: teknőc bekapcsolása mellett két és félszeres nagyításban már kicsit aszimmetrikus fát kapunk
A teknőcöt is kapcsoljuk ki: teknőc bekapcsolása mellett két és félszeres nagyításban már kicsit aszimmetrikus fát kapunk

Az így mentett SVG kép szövegtartalma a rendszer betűkészleteitől fog függni (sajnos a LibreOffice még nem támogatja az SVG-betűk exportálását). Ha ezen javítani szeretnénk, akkor (1) telepítsük és használjuk a Wikipédia által is támogatott betűkészleteket (így a raszteres képelőnézetek szövegtartalma megfelelően jelenik meg a Wikipédia szócikkekben, miközben az XML alapú SVG állomány továbbra is közvetlenül, azaz akár egy egyszerű szövegszerkesztővel is honosítható marad), (2) vagy nyissuk meg a mentett SVG állományt a LibreOffice Draw-ban, jelöljük ki Ctrl-A-val a teljes képet, majd kattintsunk a Módosítás » Átalakítás » Görbévé menüpontra. Előfordul, hogy az importálás nem megfelelő, ilyenkor csak töröljük a kép tartalmát a Draw-ban, és vágólappal másoljuk be az eredeti képet a Writer programból a Draw-ba, és itt végezzük el a görbévé alakítást.
A folyamat automatizálható is az Inkscape és egy kis héjprogram segítségével (l. a milánói LibreOffice konferencia LibreLogo előadásának diáin), de mint ahogy az előző cikkhez készült skála esetében is tapasztalható volt, ez nem minden esetben működik megfelelően.

Pontosság növelése

Kisméretű képek rajzolásánál érdemes elrejteni a teknőcöt, mert a teknőc megjelenítése, és helyzetének ismételt beolvasása kicsi, de nagy nagyításban szemmel is észrevehető pontatlanságot eredményezhet az alakzatok egymáshoz viszonyított helyzetében (a cikk első képe is így készült valójában).

Forráskód a kép leírásában

Ha a betűk görbévé alakítását választottuk, akkor különösen javasolt az angol nyelvű forráskódot is mellékelni a képhez, hogy a kép más nyelvekre is egyszerűen honosítható legyen. Ehhez állítsuk be a LibreLogo programot tartalmazó dokumentum nyelvét angolra, vagy másoljuk a programot egy angol nyelvű dokumentumba, és kattintsunk a Logo eszköztár varázspálca ikonjára. A dokumentumban így megkapjuk az eredetileg magyar nyelven írt Logo program angol változatát, amelyet előre formázott szövegként (szóközökkel kezdett sorok) elhelyezhetünk már a Wikimedia Commonsba feltöltött képünk leírásában.

Adott méretű raszteres kép előállítása

Színátmenet átlátszósági átmenettel kombinálva
Átlátszósági átmenetet tartalmazó, rsvg-convert paranccsal SVG-ből előállított PNG kép. Az átlátszóságot a háttérképként beállított fák mutatják a CCS3-at támogató böngészőkben.

Egy SVG képből bármikor készíthetünk tetszőleges felbontású bittérképes képet, például olyan böngészők számára, amelyek nem támogatják az SVG-t. Ahogy Cseppentő Árpád már rámutatott a skálarajzolásról szóló cikkében, a GIMP program (l. a napokban megújult magyar honlapját) automatikusan elvégzi ezt az átalakítást, miután megadtuk, milyen felbontásban szeretnénk a bittérképes változatot. Az ImageMagick convert parancsa is használható a célra, de a képpontokban megadott képméret nem mindig elég, ugyanis ha nagyobb képet szeretnénk az SVG-ben megjelölt eredetinél, a felbontást is növelnünk kell:

convert -density 150 -geometry 150 fa.svg fa.png

A Wikipédia által is használt rsvg programkönyvtár és convert parancsa alapértelmezés szerint megfelelő minőségben végzi el az átalakítást, továbbá az áttetszőséget is megőrzi a bittérképes PNG kimenetben, szemben az ImageMagick alapértelmezett beállításával:

rsvg-convert -w 150 fa.svg >fa.png

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.